Tema om vold – et interview med Danmarks farligste lærer, Georg Strøm

Hvad er “Tema om vold”?
Det handler om, hvad er vold egentlig? Hvad er årsagerne til vold? Hvordan er det historisk? Hvornår risikerer man at blive udsat for vold, hvordan undgår man det? Og så det sidste, hvordan kan man kommer væk eller hvordan kan man forsvare sig selv så man bliver skadet mindst muligt.

Hvad lærer man på holdet
Man lærer begge dele, og der vil jeg sige, vi lærer om deeskalering, for det tager ikke ret lang tid at lære. Men det første råd er, hold dig fra steder hvor du risikerer vold. Det næste er. Deeksalaer og min anvisning omkring det er, selvom du har lært selvforsvar, selvom du kan uskadeliggøre den anden person, så er det meget hurtigere at komme væk eller sige undskyld, end at skulle sidde 3 timer og vente på at politiet skriver en rapport færdig.

Hvorfor har du valgt emnet “Tema om vold”?
Jeg har valgt det af to grunde for det første fylder vold meget i vores historie og i samfundet gennem tiden, og samtidig er det noget man ikke rigtigt har taget fat på, på tværs. Den anden er at min interesse skyldes jeg har dyrket kampsport i over 40 år, og så er jeg også begyndt at tænke på, hvordan forebygger man det osv. Og så vil det sige jeg har den der personlige interesse, og jeg har læst meget om det.

Hvordan mener du det går?(i forhold til at eleverne lærer nyt)
Det går rigtigt hyggeligt, det går rigtigt godt, og der vil jeg sige vi har nået igennem de ting vi har skulle nå, og de er alle med, dem der går her nu.

Hvordan har det været at have egen workshop?
Jamen jeg har jo undervist før hvor jeg stod med det selv, det der måske er det fantastiske for mig, det er jeg har haft en frihed til, skal vi sige lave en læreplan, eller pensum, det er ikke sådan at der har lagt nogle retningslinjer på forhånd omkring hvad det skulle være.

Vi snakkede også med nogle af deltagerne, henholdsvis Noel og Emil fra 2r, omkring deres oplevelser på “Tema om vold”

Hvad har du lært indtil nu?

Noel: “Hvad har vi lært emil?” Det vi har lavet indtil videre er vi har haft nogle statistikker, om hvorfor folk begår vold, hvad motiverne er, alle de her ting, vigtige faktorer der spiller ind, så har vi lært en lille smule selvforsvar, for eksempel emil her, han har lært at rive en person ned, hvis personen kommer forfra og slår med højre hånd, venstre hånd så går det så ikke så godt hva? Hmm,

Emil: “jeg har faktisk taget kvælertag på georg” 

Hvad forventede du der skulle ske på workshoppen?
Noel: Altså georg han kom over til mig før det her, da jeg havde meldt mig til og spurgte om det var okay han kastede lidt rundt med mig, det sagde jeg så ja til, så det var vel hvad jeg forventede og det er hvad der er sket, så det ganske fint.

Emil: Jeg forventede ikke at det var så meget praktisk, men det sgu meget sjovt alligevel.

Ville deltage hvis det var der igen næste år?
Noel: Ja, det ville jeg i hvert fald, ja, det har været ganske fint,

Emil: Det tror jeg sgu også jeg ville.

Hvordan har det været socialt?
Noel:Folk der deltager her er meget splittede, der er stor kulturel forskelle på de personer der deltager, så det er ikke fordi vi snakker så meget sammen, det gør vi ikke. Der er ikke meget indbyrdes blandt folk man ikke kender i hvert fald, man sidder lidt med dem man kender i forvejen.